Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguinon

Ingrediënten: 

  • 600 gram riblappen (mag met vet)
  • 150 gram spekblokjes
  • 6 tenen knoflook
  • 250 gram bleekselderij
  • 250 gram wortels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1/2 liter rode wijn
  • 2 grote uien
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel arrowroot om de saus te binden
  • zeezout
  • zwarte peper
  • bouillonkruiden (liefst zelf maken)
  • 1 blikje tomatenpuree (groot en anders 2 kleine)
  • roomboter
  • 0,5 uur vooraf vlees uit de koelkast
  • 3 uren om het vlees te stoven
  • 0,5 uur om de groenten te laten garen
  • 0,5 uur saus afmaken.

Bereiden:

  1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en braad het op een pittig vuur aan alle zijden bruin in de roomboter.
  2. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten.
  3. Maak de knoflook klein. Snijd de uien klein, hoeft niet heel klein want het kookt in de saus kapot.
  4. Bak de spekblokjes uit in de pan waar je de riblappen in hebt gebakken.
  5. Voeg de uien toe bij het spek en bak de uien lichtjes aan maar zonder dat ze kleur krijgen.
  6. Voeg de knoflook, de laurierblaadjes, bouillonkruiden en de peper toe. Doe het gesneden vlees er ook bij.
  7. Meng vervolgens met de tomatenpuree en laat het geheel even verwarmen zodat de tomatenpuree zijn scherpe smaak verliest.
  8. Voeg de 1/2 liter rode wijn toe en meng het geheel. Voeg zo nodig een halve liter water toe zodat het vlees onder staat.
  9. Zet de pan op een heel laag pitje zodat het niet kookt. Roer af en toe om en zorg dat het vlees in de saus blijft. Doe de deksel op de pan zodat er geen vocht verloren gaat. Laat het geheel 3 uur stoven.

Na 3 uur stoven:

  1. Snijd de wortelen, de selderij in aangename stukjes.
  2. Voeg de wortelen en de bleekselderij toe en laat het in de saus voor een half uur mee stoven.

Na 3,5 uur stoven:

  1. Snij de champignons en bak ze bruin in wat roomboter en voeg ze als laatste toe aan de saus.
  2. Maak van wat arrowroot een papje en voeg het toe aan de saus, zodat je deze bindt.

Serveer bij dit gerecht traditioneel aardappelen. Maar kies voor een goede soort en altijd biologisch. Je kunt er ook voor kiezen om er quinoa of bruine rijst te serveren. Een salade is altijd goed maar niet voor iedereen een optie.