Chili con carne

chili con carne

Ingrediënten:

  • 100 gram kalkoen bacon
  • 500 gram biologische rundergehakt
  • 2 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 rode pepers
  • 1 rode paprika
  • kidneybonen of capucijners of bruine bonen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes of verse tomaten
  • 1/2 liter rode wijn
  • 1/2 liter runderbouillon (beste en lekkerste is zelf maken)

Kruiden:

  • 1 afgestreken eetlepel chilipoeder (begin met een halve, zodat het niet te heet wordt)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel rauwe cacao
  • zeezout
  • zwarte peper

Bereiden:

  1. Snijdt de uien, winterpeen, bleekselderij in stukjes. Snij de rode pepers fijn. Pers de knoflook en laat even liggen.
  2. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een braadpan, doe de gehakte groenten er in, de kalkoenbacon, rode pepers en de chilipoeder. Braad flink aan. Voeg dan het gehakt en de knoflook toe. Rul het gehakt bruin en voeg de rest van de kruiden toe.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 3 minuten door, zo voorkom je dat de tomatenpuree bitter gaat smaken. Blus het geheel af met de rode wijn en laat de alcohol/vocht verdampen.
  4. Voeg de tomatenblokjes uit blik of vers toe en de runderbouillon. Voeg tot slot de uitgelekt bonen toe en zet het vuur laag. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen op een laag vuur, af en toe roeren.
  5. Serveer met geitenkaas of een andere rauwe Italiaanse pittige kaas, wat verse koriander of peterselie. Je kunt dit gerecht zo eten maar als je dat vreemd vind kun je er een gezonde rijst bij serveren, bijvoorbeeld zwarte rijst of quinoa.
  6. Is je gerecht te pittig geworden kun je het met wat room of creme fraiche of wat griekse yoghurt mengen. Hier wordt de smaak wat milder door. Het gerecht krijgt dan wel een hele andere kleur.

Download het recept: Chili Con carne