Eier roomkaas brood

Eier-roomkaas brood 2016-03-04 16.21.22

 

Voor als je toch graag eens een ‘broodje’ eet: koolhydraat arme vezelbroodjes.

Ingrediënten: (ongeveer 12 kleine bolletjes)

  • 125 gram roomkaas of geitenkaas
  • 4 eieren
  • behoorlijke snuf keltisch zeezout
  • 45 gram psylliumvezels (verkrijgbaar als darmreinigende vezels, neem de neutrale smaak)
  • 2 theelepels – 6 gram bakpoeder of wijnsteenpoeder
  • 25 gram zonnebloempitten of pompoenpitten of diverse noten, bewaar de helft voor op het broodje

Bereiding:

  1. Meng de roomkaas of geitenkaas met de 4 eieren en zeezout tot een egale, schuimig geheel.
  2. Meng de bakpoeder of wijnsteenpoeder met de pitten en/of noten en de psylliumvezels.
  3. Voeg het dan bij het kaas/ei mengsel en meng het goed door elkaar.
  4. Laat het deeg 20 minuten rusten, de vezels kunnen het vocht van de eieren nu in zich opnemen. Is het deeg te droog geworden voeg dan eetlepel voor eetlepel wat water toe, zodat het deeg blijft en geen beslag wordt maar wel als een geheel is.
  5. Verwarm de oven voor op 200 C (hete lucht 180 C) zodra je het deeg hebt bereid.
  6. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat.
  7. Na 20 minuten is het deeg heel plakkerig. Maak 12 kleine bolletjes ter grootte van een golfballetje, met droge en schone handen. Leg ze op het bakpapier.
  8. Maak de bolletjes een beetje nat en druk de overgebleven pitten en/of noten er op.
  9. Bak de broodjes in 30 minuten in het midden van de oven gaar.
  10. Wanneer de bolletjes na 30 minuten gaar zijn, laat ze dan in de oven afkoelen zodat ze niet inzakken.
  11. Zet je keukengereedschap meteen in het water! Door de psylliumvezels is het lastig schoonmaken als het langer in de lucht kan drogen.
  12. Bewaar de bolletjes in de vriezer. Eet er niet teveel tegelijk. Het vult enorm! Zorg dat je bij elk bolletje tenminste 2 glazen water drinkt want je maakt gebruik van een darmvuller, psylliumvezel en dat vraagt om veel water om de darmfunctie te vergroten. Doe je dit niet kun je last krijgen van obstipatie.

Maximaal 15 gram psylliumvezel (1 bolletje is 3,75 gram) op een dag gebruiken. Maximaal 4 bolletjes per dag. Veel water bij drinken. Twee glazen water per 1 bolletje.

Vind je de broodjes teveel naar ei proeven kun je overwegen om één of twee eierdooiers er uit te laten en er één eiwit extra aan toe te voegen. Dit is afhankelijk van je smaak en keukenvaardigheden en vraagt misschien wat oefening om het naar jouw smaak te krijgen.

Download hier het recept: Eier roomkaas broodjes