Geroosterde bloemkool – 4 pers.

Geroosterde bloemkool

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • ½ een klein bosje verse tijm
  • olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen, schil en sap van
  • 1 grote bloemkool, (1kg) met de buitenste bladeren er nog aan
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 1 x 400 g blik pruimtomaten
  • 40 g geschaafde amandelen
  • ½ een bosje verse bladpeterselie
  • extra vierge olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ° C / 350 º FIn / gas 4. Pel de knoflook, voeg dan in een vijzel de paprika en de helft van de blaadjes tijm toe. Zorg dat het een ruwe pasta wordt, roer er 2 eetlepels olijfolie door en breng het op smaak met peper en zout. Pers de citroen in een aparte kom en zet apart. Snijd de buitenste bladeren bloemkool. Haal weg en snij de steel weg zodat de bloemkool plat in een schaal kan staan, dan snijd een kruis in de basis. Wrijf de paprika pasta over de bloemkool en plaats in een middelgrote braadpan. Besprenkel de sherry erover en knijp het citroensap er bovenop. Dek af en zet het in de hete oven voor ongeveer 1 uur en 20 minuten, of tot het gaar is, verwijder de deksel voor de laatste 20 minuten.

Neem de pan uit de oven en doe de pruimtomaten gescheurd of gesneden erover heen. Strooi over de citroenschil en de resterende blaadjes tijm erop. Zet de pan in de oven voor nog eens 10 minuten, of tot de bloemkool is goudbruin gebakken is.

Ondertussen zet een middelgrote koekenpan op een matig-laag vuur. Voeg de amandelen en toast zachtjes 2-3 minuten, of tot ze goudbruin zijn, dan laat afkoelen. Eenmaal klaar, neem de pan uit de oven. Bestrooi de geroosterde amandelen erover.  Hak de peterselie en strooi het op de bovenkant. Besprenkel met extra vierge olijfolie, verdeel de bloemkool en serveer met pilaff rijst en gestoomde groenten.

Recept: Jamie Oliver

 

Download hier het recept: Geroosterde bloemkool – 4 pers.