Kippensoep (de èchte)

kippensoep

Ingrediënten: 

  • een hele biologische soepkip
  • 6 stengels bleekselderij
  • 5 worteltjes of 1 grote peen
  • 4 preistengels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • venkelknol
  • bosje verse peterselie
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 stukjes foelie
  • lavas (maggiplant)
  • citroenschil
  • peper
  • zeezout 

Kies bij voorkeur voor biologische kip. http://www.polderhoen.nl/

Een goed leven voor de Biologische Polderhoen. De kuikens komen uit het ei en krijgen direct een verwarmd plaatsje in een stal voorzien van stro. In tegenstelling tot de moderne houderij, groeien de kuikens op in hun eigen tempo. Zitstokken, zandbaden en de vrije uitloop naar buiten maken het de Polderhoen naar zijn zin.Hierdoor blinkt hij uit in vitaliteit en is hij vrij van stress.De Polderhoen krijgt speciaal voer dat gemaakt is van biologisch geteelde granen en is zonder toevoegingen van groeibevorderaars en antibiotica.

De Polderhoen heeft dan ook het keurmerk Beter Leven met drie sterren van de Dierenbescherming gekregen. Op www.beterleven.dierenbescherming.nl vind je meer informatie over het Beter Leven keurmerk.

Geschiedenis van de kippensoep:

  • De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline.
  • Chinese kippensoep wordt vaak met taugé gemaakt.
  • Klik hier voor Kippensoep internationaal
  • Enkele van de voordelen van kippenbouillon zijn: snel herstel na ziekte en operatie, de genezing van pijn en ontsteking, meer energie en een betere spijsvertering, vermindering van allergieën, het herstel van de ziekte van Crohn en een vermindering van eetstoornissen omdat de volledig gebalanceerde voeding van de soep onbedwingbare trek verhindert.Ziekten die bot bouillon kan helpen genezen zijn: Artrose, Osteoporose, Psoriasis, Ontstekingsverschijnselen, spijsverteringsstoornissen, zelfs kanker, en het kan ons helpen de huid en botten jong te blijven
  • Invriezen: vries de soep pas in als het volkomen is afgekoeld.

Bereiding:

1. Begin met de bouillon

Kippensoep is heldere soep, die gemaakt wordt van verse bouillon. Doe de soepkip in de pan en schenk er zo’n 4 liter water bij. Je krijgt dan soep voor ongeveer 7-8 personen of om in te vriezen.
Snijd de ui doormidden en steek de kruidnagels in de ui. Leg de ui vervolgens in de pan. Voeg ook de takjes peterselie toe. Snijd drie stengels bleekselderij, 2 preien en 2 worteltjes in stukken en voeg die eveneens toe. Breng het water aan de kook.

2. Breng de bouillon verder op smaak

De bouillon zal tijdens het koken wat gaan schuimen. Haal het schuim steeds voorzichtig van de bouillon af, zodat deze mooi helder wordt. Als de bouillon helder is, voeg je twee gehalveerde teentjes knoflook toe. Breng de bouillon verder op smaak met wat tijm, foelie, laurier en een paar flinke – gekneusde – peperkorrels. Gekneusde korrels geven hun smaak beter af aan de bouillon.

3. Laat de bouillon trekken

Bouillon krijgt zijn smaak pas echt goed na een paar uur. Laat de bouillon daarom een uur of drie trekken, zodat alle ingrediënten hun smaak aan het water af kunnen geven. Houd het vuur laag en het deksel van de pan, zodat de bouillon niet continu doorkookt. Als de bouillon lekker op smaak is, kun je deze door een zeef halen, zodat alleen de vloeistof overblijft. Gebruik hiervoor de mengkom. Leg de bouilloningrediënten aan de kant en giet de bouillon vervolgens weer terug in de pan, zodat deze lekker op temperatuur blijft.

4. Haal het vlees van de kip

Als de soepkip zijn werk heeft gedaan, is het tijd het vlees van de kip te halen. Verwijder eerst het vel en daarna de botten. Gebruik hiervoor een scherp en schoon mes. Het vlees dat je overhoudt snijd je in stukjes. Maak ze zo groot als je wilt; die komen straks door de soep heen.

5. Maak de soep af

Breng de – gezeefde – bouillon opnieuw aan de kook. Snijd de overgebleven bleekselderij, prei en wortels in schijfjes en voeg deze toe aan de soep. Snijd de venkelknol in dunne schijfjes en doe die ook bij de soep. Laat het geheel een minuut of 8 doorkoken. Proef dan even of de groenten beetgaar zijn en laat anders de soep dan nog een paar minuutjes koken. Proef of de soep al op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Als laatste roer je het kippenvlees door de soep. Je soep is nu klaar om opgediend te worden, eet smakelijk!

 

Download het recept: Kippensoep