Lemon kip – 4 personen

Lemon kip

Ingrediënten:

  • 350 gram zoete aardappel of bataat of biologische aardappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 x 120 gram biologische kipfilet
  • zeezout naar smaak
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 takjes (meer mag ook) verse tijm of gedroogde tijm
  • 150 gram (kastanje) champignons
  • eetlepel gedroogde tijm voor in de ovenschotel
  • 150 ml water (gebruik meer water als de saus te dik wordt)
  • om te binden: arrowroot of agar agar of kuzu of johannesbroodpitmeel
  • diverse kruiden, peper en zeezout (ipv een bouillonblokje)
  • 8 zeer dunne plakjes citroen
  • 250 gram haricots verts of een andere groente (bijvoorbeeld wortel, brocolli, selderij, prei, etc.)
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding: 

  • verwarm de oven voor op 200-220 C.
  • Schil de zoete aardappel of bataat of de biologische aardappelen. Kook deze bijna gaar. Laat ze uitstomen.
  • Wrijf de kip in met zeezout en zwarte peper. Leg de tijmtakjes op de kip. Bak de kip aan tot het bruin is. Draai de kip en bak alle kanten bruin. Draai de takjes tijm mee zodat het bovenop de kip blijft liggen.
  • Bak de (kastanje)champignons in een aparte pan ligt op. Voeg de arrowroot met water toe en zorg dat het vocht zich bindt en er een champignonsaus ontstaat.
  • Leg de zoete aardappel of bataat of biologische aardappelen onderin de ovenschaal, leg de haricots verts en de kipstukken met de tijmtakjes er bovenop en leg ook wat van de zoete aardappel of bataat of biologische aardappelen langs de randen van de ovenschaal. Doe het bakvocht van de kip erbij en nog een scheut olijfolie. Doe de champignonsaus er boven op. En leg er de dunne citroenplakjes bovenop.
  • Zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven en bak het geheel gaar op 200-220 C. Haal het aluminiumfolie er het laatste kwartier vanaf.
  • Bestrooi voordat je het op tafel zet met verse peterselie.
  • Serveer bij deze schotel gegaarde wortel en selderie die je opbakt in wat roomboter.

Download hier het recept: Lemonkip