Voedsel Leugen 6: Het zit in je genen

35d322b4-eb14-46ae-b5fd-9234ff202216_nutrigenomics_490x330

Je denkt misschien dat als je vader of moeder dik is en je opa en/of oma is dik, dat het daaraan ligt dat je dik bent – en dat je de kaart voor het dik-zijn of de diabetes-troef trok in de genetische loterij.

Maar de waarheid is dat er 32 genen geassocieerd kunnen worden met obesitas in de algemene populatie en dat deze genen slechts voor negen procent van de gevallen bijdragen aan obesitas. Dus zelfs als je alle 32 obesitas genen zou hebben, komt dat neer op ongeveer 22 kilo.

Daarbij komt dat onze genen slechts voor twee procent per 20.000 jaar wijzigen. De verwachting is dat in 2050 meer dan 50 procent van de Amerikanen zwaarlijvig zullen zijn (nu is dat ongeveer 35%). En onze genen veranderen niet zo snel. In Nederland liggen die percentages niet veel lager, helaas.

Wat is er veranderd in de decennia hiervoor? Als je bedenkt dat we in 1800 ongeveer 10 pond suiker per persoon per jaar aten en dat dat vandaag de dag 152 pond suiker (en 146 kilo meel) per persoon per jaar is dan is dat een gigantische toename. Dat zijn hoeveelheden die de werking  hebben van drugs, de doses van suiker en bloem die ons metabolisme kapen en ons vet en ziek maken.

Deze voedselleugen is hiermee verklaard: het is een feit dat obesitas veroorzaakt wordt  door meerdere factoren en dat de genetica slechts de kleinste is.