Broccoli

Ontstekingsremmende voeding (5)

Vitraminen in broccoli

Broccoli helpt kanker te voorkomen, helpt de huid mee schade door verbranding te herstellen en is goed voor de ogen. Dat zijn mooie claims maar zit er ook een wetenschappelijke basis achter? Deze van oorsprong Italiaanse groente zit in ieder geval vol vitaminen. Slechts 60 gram broccoli is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. 80 Gram broccoli is genoeg voor de ADH vitamine K. Daarnaast zit het boordevol vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11(foliumzuur), vitamine A en E. A. C en E zijn de sterkste antioxidanten onder de vitaminen.

Mineralen en aminozuur

Ook bevat broccoli een breed spectrum aan mineralen. Mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink enijzer zitten in ruime hoeveelheden in de groene broer van de bloemkool. Daarnaast zit er het aminozuur tryptofaan in.

Onderkant broccoli
Onderkant broccoli

Broccoli tegen kanker

Na broccoli gegeten te hebben is het lichaam in staat gifstoffen te verwijderen. Dat komt vooral door de aanwezigheid van natuurlijke vitamine A, C en E welke sterke antioxidanten zijn. Deze helpen oxidatieprocessen te stoppen en het voorkomt ontstekingen. Detox, oxidatie en ontstekingen op celniveau zijn gelinkt aan het ontstaan van kanker. De gifverwijderende eigenschappen van vitaminen worden versterkt doorfytonutriënten met antioxidantwerking. Kaempferol, quercetine, carotenoïde luteine, zeaxanthine en beta-caroteen zijn sleutelstoffen als het gaat om de antioxidantwerking in het lichaam. Deze stoffen versterken het detox-effect van de aanwezige A,C, E-vitaminen. Bovendien zit er glucosinolaat in broccoli. Deze stof wordt momenteel wetenschappelijk getest op het voorkomen van kanker. Glucosinolaat komt met name in broccoli voor.

 

Bron