Fit met gember!

Gember5

Gember wordt niet alleen als ingrediënt gebruikt in de keuken, maar kent ook veel medicinale doeleinden. Al meer dan 2000 jaar zweert de Chinese geneeskunde bij het gebruik van gember, omdat het een tal van gezondheidsproblemen zou voorkomen.

 1. Een natuurlijke ontstekingsremmer Studies wijzen uit dat gember een goede ontstekingsremmer is. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere kwaaltjes, is gember jouw redder in nood. Gember heeft namelijk een antibacteriële eigenschap.
 2. Stimuleert een goede spijsvertering
  Doordat gember de alvleesklier stimuleert, wordt de spijsvertering enorm bevordert, dit resulteert in een snellere opname van voedingsstoffen. Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit. Geniet na het avondeten dus  van een kopje gemberthee!
 3. Bron van antioxidanten
  De eigenschappen van gember verbeteren het spijsverteringsstelsel en helpen bij maagklachten. Net als veel andere planten is gember ook rijk aan antioxidanten. Zo is gember rijk aanshogaolen engingerolen. Shogaolen werken vooral pijnstillend en ontstekingsremmend en gingerolen stimuleren de leverfunctie. Deze beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en de gevolgen ervan.
 4. Geeft je immuunsysteem een boost
  De vitamine C in gember, in combinatie met andere stoffen, kunnen het immuunsysteem enorm stimuleren, waardoor ziektes, infecties en andere kwalen kunnen worden bestreden.
 5. Verbetert het geheugen
  Gember is goed om het geheugen te verbeteren. Vroeger werd het ook al gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Uit onderzoek blijkt dat gember een positief effect heeft op de concentratie en het denkvermogen.
 6. Gember helpt tegen misselijkheid
  In gember zit een stofje dat helpt tegen misselijkheid, braken en reisziekte. Als je daar last van hebt is het handig voor je gaat rijden een kopje gemberthee te drinken. Of mocht je in verwachting zijn: het is het proberen waard tegen ochtendmisselijkheid.

Het kruid is dusdanig werkzaam dat het niet altijd aan te bevelen is. 

Wie kan beter geen gember als supplement gebruiken?

Mensen met een bloedziekte / hemofilie, galstenen, ontstekingen, zwangere vrouwen, mensen met diabetes/hoge bloeddruk, pre-operatie, interactie met medicijnen  :  omdat gember de bloedsomloop stimuleert en voorkomt de bloedstolling door het verhogen van de bloedstroom kan het het risico van bloeden verhogen, vooral met een combinatie van medicijnen die bloedstolling vertragen.

Mensen met galstenen: gember stimuleert de productie van gal, dus mensen die last hebben van galstenen kunnen verergerde klachten krijgen.

Mensen met een ontsteking kwesties / zweren: mensen die zweren hebben, verstopte darmen of een ontsteking kunnen slecht reageren op grotere hoeveelheden verse gember, het kan leiden tot darm obstructie.

Zwangere vrouwen: Ook vanwege bloedcirculatie verbetering gember is het niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden baarmoedercontracties, alsook de absorptie van vetoplosbare vitamines en ijzer uit de voeding. Niet te vergeten dat het niet is aan te raden om het te gebruiken in de laatste weken van de zwangerschap. Daarom is het het beste om een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen alvorens het als een voedingssupplement te gebruiken.

Diabetes / hoge bloeddruk: Het drinken van gember thee op een regelmatige basis verlaagt de bloeddruk en suikerspiegel, dus als je het gebruikt bij de verschillende medicijnen voor hoge bloeddruk of diabetes, als ook de bloedverdunnende medicijnen (zoals aspirine en warfin) kan dit leiden tot negatieve resultaten.

Pre-operatie: Een artikel gepubliceerd in “Der anesthesist” in 2007 verklaarde dat, door het consumeren gember voorafgaande operatie u een verhoogd risico op bloedingen heeft. Als u geopereerd moet worden, welke vorm van chirurgie dan ook is het beter om het consumeren van gember te vermijden twee weken voor de operatie.

Mogelijke kruid interacties: De invloed van gember wordt sterk verhoogd als het gemengd wordt met andere kruiden die trage bloedstolling en stimuleren de bloedsomloop, zoals knoflook, ginkgo, kruidnagel, kurkuma, engelwortel, ginseng en biloba. Deze combinatie zou de kans op bloeden verhogen.

De meeste van deze bijwerkingen kunnen worden voorkomen door het nemen van gember supplementen in pilvorm, zoals maagsapresistente capsules die de spijsvertering van de kruid vertraagt ​​in het lichaam totdat het spijsverteringskanaal binnenkomt.

Niettemin, gember heeft bijna geen negatieve bijwerkingen wanneer geconsumeerd in kleine hoeveelheden en kan worden gevonden op FDA’a lijst (in America) als “algemeen erkend als veilig”.

Echter, wees voorzichtig waar je je supplementen koopt. Daarom kun je je kruidensupplementen beter kopen bij een betrouwbare leverancier om risico te beperken.