Het effect van stress

Wat nou als je het even moeilijk hebt?

Je kunt het wel eens moeilijk hebben tijdens het afvallen. Eén van de oorzaken is het ervaren van stress, ook al ben je je dat niet altijd bewust. Daarom is het zo fijn dat je een extra product kunt gebruiken op die moeilijke momenten. Soms is een stukje reep al voldoende om je even door een moeilijk moment heen te helpen. De oorzaak van die moeilijke momenten komt doordat het lichaam stress ervaart en er een behoefte aan brandstof ontstaat. Dit lijkt redeloos of een persoonlijke zwakte terwijl een oorspronkelijk mechanisme daarvoor zorgt en dat heeft zijn oorsprong in de oertijd.

fightflight

Fight or flight

Hoe komt dat?

Stel je voor dat je een  holbewoner bent en er staat een sabeltandtijger voor je grot, dan moet je vluchten of vechten. Op het moment dat je de sabeltandtijger signaleert wordt het mechanisme dat de energie levert om te kunnen handelen ingeschakeld en je kunt handelen. Een direct reageren is dan noodzakelijk en mogelijk door de voorraad koolhydraten die snel ter beschikking staat omdat het in het glycogeen wordt bewaard. De energie wordt vrij gemaakt. Op dat moment is het lichaam in staat je in veiligheid te brengen of het nou vluchten is of vechten. Na de actie heeft het lichaam behoefte aan nieuwe brandstof en dat seintje krijg je dan ook.

Wat is stress?

Het ervaren van een benarde situatie in de oertijd is een stresssituatie. We leven niet meer in de oertijd maar ervaren helaas nog wel stress, bijvoorbeeld op het werk, of door een gebeurtenis in je gezin of familie, door een ruzie, een negatieve gedachte, verveling of door extreem sporten. Ook al hoeven we niet meer voor ons leven te vrezen en hoeven we niet meer te vluchten of vechten, stress zal er af en toe zijn. Ook al is het positieve stress, het blijft stress. Energie wordt vrijgemaakt en verbruikt. Maar na zo’n stressmoment ontwikkel je ook automatisch een eetbehoefte en dan zeggen de meeste klanten: ‘toen had ik even een eetbui en moest er aan toegeven’.

Wat te doen?

Tijdens het afvallen wordt je dan ook aangeraden altijd extra producten in huis te hebben voor dit soort momenten. Je blijft dan trouw aan je doelstelling en kunt daarmee ‘de behoefte aan iets’ tegemoet komen.  Neem voor je zelf ook eens je eigen gewoonten onder de loep. Tijdens de afbouw- en opbouwfase wordt je begeleid om met gezonde voeding je lichaam te voeden en na stress situaties kun je dan kiezen voor gezonde alternatieven. Hoewel de kennis over de werking van het lichaam al zoveel handvaten geeft dat je misschien zelfs de eetbehoefte kunt weg redeneren. In alle gevallen: BEGIN MET WATER, de rest komt later. Het drinken van water blijft belangrijk en voorkomt zeker de zogenaamde zoet aanvallen door het gebrek aan vocht.