Koude gezette ijsthee – zelfmaken

 

greentea

Koud gezette ijsthee is gezond en is minstens zo rijk of rijker aan antioxidanten als traditioneel gezette hete thee, met drie belangrijke verschillen:

 1. De thee bevat méér antioxidantenwanneer het koud getrokken wordt;
 2. Koud gezette ijsthee is beter in het remmen van LDL cholesterol(de slechte versie);
 3. Koud gezette ijsthee bevat minder cafeïne.

Het smaakt verrassend lekker. Het koude water onttrekt andere stoffen uit de thee dan heet water. Hierdoor krijgt je ijsthee een milde, minder bittere en verrassend frisse smaak. Het verhitten van het water is niet nodig en bespaart een handeling en kosten. Het verhitten van de thee vermindert de werkbare stoffen. Voordeel: meer profijt van je werk en ingrediënten. Klik hier voor een video.

Bereiding:

 1. Gebruik een fles, jampot, karaf, weckpot of een andere (liefst glazen) container.
 2. Doe je favoriete thee erin.
 3. Vul hem met koud water uit de kraan of bruisend water
 4. Laat de hele nacht staan in de koelkast.
 5. De thee moet tenminste 4 tot 8 uur trekken.

Meer tips en variaties

 • Maak Koud gezette ijsthee tegelijkertijd met je havermout yoghurt.
 • Gebruik bij voorkeur biologische thee, varieer met witte thee, groene thee, kruidenthee, rooibosthee, etc en voeg een smaakje toe met gember en citroen, limoen, munt of sinaasappel of andere vruchten. Hoe beter de kwaliteit van de thee, hoe lekkerder (en gezonder) je ijsthee. Je kunt ze allemaal gebruiken.
 • Gebruik Koud gezette ijsthee als een vervanger voor frisdrank of icetea uit de winkel. Dat is gezond en praktisch, denk aan het boodschappen doen.
 • Gebruik gewoon kraanwater of bronwater of gefilterd water. Denk aan de afval die flessen creëren.
 • Gebruik 1,5 keer de hoeveelheid thee die je met traditionele bereiding gebruikt.

Door veel meer thee (5 keer meer) te gebruiken kun de ijsthee zo geconcentreerd maken die je dan kunt verdunnen, handig wanneer je grotere hoeveelheden nodig hebt. Bijvoorbeeld op feestjes en partijen. Of tijdens een hittegolf (I wish).