Signalen van eiwit-tekort

Simpel gezegd, eiwit is een zeer belangrijke bouwsteen/voedingsstof waarvan je genoeg moet binnenkrijgen om je lichaam in goede conditie te houden. Helaas, zoals bij vele andere belangrijke voedingsstoffen, kunnen mensen verzuimen om de juiste hoeveelheid te verkrijgen.

TEKENEN DAT JE EEN EIWIT-TEKORT KAN HEBBEN:

1. Vreetbuien, eten van ongezond voedsel

Zonder voldoende eiwitten, hebben we veel meer kans om te hunkeren naar non-nutritionele voedingsmiddelen, zeg maar junk-food. Dit komt omdat onze bloedsuikerspiegel uit balans is, en ons verleid om koolhydraatrijke en suiker geladen voedsel te gaan bunkeren zoals chocolade, snoep, chips, broodjes, frisdrank, enzovoort.

Als dit gebeurt, moeten we deze drang weerstaan en ervoor zorgen dat je dan een gezonde snack binnenkrijgt met een goede hoeveelheid eiwit. Voorbeelden van dergelijke snacks zijn noten, zaden, tempeh, natuurlijke pindakaas, havermout, kokosnoot, Griekse yoghurt en hummus. Natuurlijk, dit is geen uitputtende lijst, maar al deze voedingsmiddelen zijn vrij gemakkelijk tussendoor te nuttigen.

2. Gewrichtspijn of spierpijn 

Omdat eiwitten een belangrijke rol spelen bij het behoud van onze spieren, is deze bijwerking niet verwonderlijk als je er tekort aan hebt. Een groot deel van onze eiwitten worden opgeslagen in de gewrichtsvloeistof, gelegen rond onze gewrichten. Gewrichtsvloeistof speelt een belangrijke rol bij de wederopbouw van de spieren en het smeren onze gewrichten. Wanneer het eiwitniveau laag is, worden de reserves van eiwitten opgeslagen in gewrichtsvloeistof, vaak als eerste uitgeput. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er gewrichtsstijfheid en spierpijn.

Als dit gebeurt, ben je het beste af met een maaltijd of snack, dat rijk is aan eiwitten. Als dit protocol wordt gevolgd, in het een kwestie van een paar uur en de pijn in onze spieren en / of gewrichten neemt aanzienlijk af.

3. Laag energieniveau

Zoals gezegd, een laag eiwitgehalte richt schade aan, aan onze bloedsuikerspiegel. Zonder eiwitten die de bloedsuikerspiegel stabiliseren, kan ons energie niveau zakken. Onvoldoende eiwitten leiden vaak tot humeurigheid en een verminderd vermogen om stress gedurende de dag te beheersen. Daardoor zal ons lichaam verstoken zijn van de nodige voedingsstoffen om deze stress te kalmeren.

Ons lichaam heeft eiwit nodig om in balans te blijven, en kalm en bedaard te zijn, en om onszelf gedurende de dag efficiënt en productief te houden.

4. Onvermogen om te slapen

Zoals vermeld bij nummer een, zal je naar koolhydraten en suiker hunkeren wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit geldt ook als je lichaam zich gaat voorbereiden op de slaap. Wanneer je eindelijk je hoofd op je kussen legt, zal je lichaam nog steeds hunkeren naar noodzakelijke voeding in de vorm van eiwitten. Mensen die vaker te weinig eiwitten binnen krijgen hebben hier vaker last van. De eiwittekorten beïnvloeden je slaap. Het lichaam heeft brandstof nodig in de vorm van gezonde vetten (in het algemeen afgeleid van eiwitten) om in een slapende toestand te blijven.

Wanneer dit wordt genegeerd, zal het lichaam natuurlijk proberen deze brandstof binnen te krijgen, te suppleren; het lichaam houdt of maakt ons wakker om deze behoeften te vervullen. Dit resulteert in een waaktoestand en een onvermogen te slapen.

5. Vaak ziek zijn

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor een gezond immuunsysteem. Dit komt omdat ons bloed voldoende eiwitten nodig heeft om de noodzakelijke functies uit te voeren – namelijk het doden van de vervelende en ongewenste indringers die onze bloedbaan terechtkomen. Witte bloedcellen, namelijk, zijn eiwitrijke bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het zoeken naar en het opheffen van deze ongezonde stoffen. Antilichamen in de witte bloedcellen hebben eiwit nodig om deze functie uit te voeren.

Zonder voldoende eiwit, zal ons lichaam het vermogen om bacteriën of virussen op te sporen en te elimineren drastisch verminderen. Uiteraard zal deze situatie het lichaam vatbaarder maken voor verschillende ziekten.

6. Onovermogen om zich te concentreren

Eiwit is verantwoordelijk voor de gezondheid van verscheidene neurotransmitters in de hersenen. Dit is verrassend omdat zenuwcellen van onze hersenen meestal gemaakt worden van vet; waarbij eiwitten de voornaamste bron zijn van deze gezonde vetten. Verder, aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – vormen het fundament voor de chemische receptoren van onze hersenen. Simpel gezegd, wat we eten bepaalt uiteindelijk de chemische stoffen voor de zenuwen die de zenuwbanen in de hersenen domineren, en beïnvloeden hoe we ons voelen.

Inname van een flinke dosis koolhydraten geeft ons een uitzonderlijk gevoel van traagheid, omdat ze het niveau van het aminozuur tryptofaan verhogen, welke het brein in een ‘kalme’ staat brengt. Tenslotte het eten van eiwitten verhoogt de niveaus van bepaalde aminozuren die de productie van noradrenaline en dopamine initiëren. Deze twee chemische boodschappers houden ons energiek en productief, omdat zij een sleutelrol spelen in de activiteit en alertheid van de hersenen.

Dus, tot slot, als we gezond willen blijven, geconcentreerd en energiek, moeten we ervoor zorgen dat we een aardige dosis eiwitten binnenkrijgen. Er worden hiervoor richtlijnen gegeven, de zogenaamde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden eiwit. 

Experts raden aan het nuttigen van 0,36 gram eiwit per pond (0,8 gram per kilogram) van het lichaamsgewicht. Wanneer je dit berekent, betekent dit meestal dat de eiwitinname ongeveer tussen de 46-56 gram moet zijn.

Eiwitinname naar gelang de leeftijd:

– Baby’s: ongeveer 10 gram

– Schoolgaande kinderen: 19-34 gram

– Tieners: tot 46 gram (jongens: tot 52 gram)

– Volwassen vrouwen: ongeveer 46 gram (71 gram wanneer u zwanger bent of borstvoeding)

– Volwassen mannen: ongeveer 56 gram

Als je eiwitten adequaat gebruikt in je voeding, kan het helpen om gezond te blijven. Er zijn veel verschillende manieren om de aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Sommige van deze bronnen zijn: bonen, groenten, tempeh, en mager vlees. Plantaardige eiwitten worden waar mogelijk aanbevolen (sojabonen worden afgeraden, tenzij ze gefermenteerd en niet-GMO zijn). Hieronder een aantal mogelijkheden:

eiwit