Sole – vloeibare zon

images

“Sole is een ander woord voor vloeibare zon”

Van natuurlijke, ongeraffineerde zoutsoorten kan een zogenaamde ‘sole’ worden gemaakt. Een sole is de oplossing van het (zee)zout in water. Het wordt ook wel vloeibare zon genoemd of het witte goud. Ooit werden soldaten met zout betaald en komt het woord soldij, salaris oorspronkelijk daar vandaan. Je kunt in de Sole o.a. Himalayazout, Keltisch zeezout & halietzout gebruiken met water.

Je doet in een weckpot of jampotje eenderde zeezout en tweederde gekookt water. Het duurt even voordat het zout volledig is opgelost. Van de zoutoplossing doe je uiteindelijk één theelepel of desertlepel in 1 glas (250 milliliter) water, wat je logischerwijs opdrinkt, eenmaal per dag. Twee glazen water op een dag kan ook nog, doe het op intuïtie. Bewaar Sole in de koelkast. Je kunt het een maand zo bewaren. Kleideeltjes en niet opgelost zout zakken naar de bodem dat laat je zo. Het kan overigens geen kwaad als je dit binnen krijgt. Wanneer een sole ingenomen wordt, stelt deze lichaamsvloeistoffen in staat zich vrij te bewegen door celmembranen, vaatwanden en nier-nefronen.

Een sole van ongeraffineerd, mineraalrijk zout heeft talloze gezondheidsbevorderlijke eigenschappen. Zo zou een sole je maagdarmstelsel schoonhouden en bevorderlijk zijn voor o.a. de spijsvertering, in het bijzonder voor de koolhydraatstofwisseling.

Goed voor je cellen

Zoals Mike Donkers  van “Voeding is gezondheid” zegt : Je cellen staan te jubelen, want het komt in een vloeibare vorm, water in dit geval, je lichaam, je bloed binnen en vindt daardoor rechtstreeks de weg naar je cellen zonder dat daar enige vertering aan te pas komt. Dus het effect is vrijwel onmiddellijk’.

Het zeezout word volgens een 2000 jaar oud recept, nog afkomstig van de Kelten met de hand geschept en in een zak gedaan en bevat nog 7 tot 10% water. Ongewassen en dat is juist zo belangrijk, want als je het gaat wassen raak je een waterminnend mineraal kwijt., namelijk ‘magnesium’. Magnesium is erg belangrijk voor je gestel. Het is goed voor van alles maar vooral voor het hart en voor je bloed. Het is zeker niet zo dat dit zeezout je bloeddruk zou verhogen.

Hoe lang kun je Keltisch zout bewaren?

Oneindig! De bedoeling is dat je het buiten het zonlicht legt op een koele en donkere plaats. Kan ook in de koelkast. En dan blijft het in feite oneindig goed. Denk maar eens na… iets dat het oneindige leven heeft. Wat denk je dat het met jou gaat doen?

Voedt de tuin en/of moestuin

Ook de planten in de tuin of je zelfgekweekte groenten en fruit kun je bemesten met Sole. Je zult zien dat de planten er groter en beter van zullen worden. De oogst zal groter zijn. het handigste is dan om een gieter te nemen van 5 of 10 liter en dan ga je uit van 1 eetlepel zout op 5 liter water. Bij 10 liter dus 2 eetlepels. En uiteraard kun je Sole ook voor de kamerplanten gebruiken. Een theelepeltje in een gieter water is al voldoende. Probeer maar uit. Voor de prijs hoef je het echt niet te laten want het is veel goedkoper dan al die chemische middelen die ze in het tuincentrum verkopen. Én, het is een deel van de natuurlijk kringloop als je het op deze manier gebruikt. Het spoelt terug in de aarde en vandaar weer naar de zee zodat de kringloop rond is.