STEVIA

1280px-Feuille_de_stevia_en_poudre

Ook wel honingkruid genaamd wordt al eeuwenlang gebruikt in Japan en Zuid-Amerika (grensstreek tussen Paraguay en Brazilië). Het is een plantje en als je een blaadje afplukt en erop kauwt proeft het heel zoetig en het blijkt erg gezond en geneeskrachtig te zijn.

Stevia is een goede suikervervanger.

Stevia heeft, in de pure vorm, 0 koolhydraten, een glycemische index (GI) van 0 en 0 calorieën. Stevia is tot wel 450 keer zoeter als suiker. Als je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eet kom je dus al snel stevia tegen in bijvoorbeeld in Stevia frisdrank, kristal Stevia, Stevia klontjes of Stevia zoetjes voor de koffie, Stevia vloeistof, Stevia poeder etc. etc.

Goed opletten en etiket lezen!

Want wat verkocht wordt als stevia is niet 100 % stevia. Het lijkt er op dat ‘Stevia’ een verzamelnaam is geworden van iets van de zoetstof uit Stevia met meer of minder andere zoetstoffen erbij. Soms koop je 3% Stevia en 97% andere twijfelachtige zoetstoffen (Natrena bijvoorbeeld) De meest zuivere en zoetste Stevia is zeker niet goedkoop. Reken rond € 10,00 voor 20 gram poeder. Dat is te vergelijken met 5 kilo suiker. Zelf oplossen in gedestilleerd water om het goed doseerbaar te maken.

Gezonde zoetmiddelen zijn:

  • Palmsuiker
  • Kokosbloesemsuiker
  • Honing
  • Groene steviapoeder