Voedsel leugen 1: Alle calorieën zijn gelijk.

Calorieën tellen of niet?

Toen ik vroeg of er een verschil was tussen de 1000 calorieën van broccoli en een 1000 calorieën rijst. Weet je wat ze zeiden? Het is gelijk! “Duh! Tjonge. Ja, tuurlijk!” Kwa getal dan. 100 kg vet en 100 kg spieren ziet er beiden anders uit. Maar blijven beiden 100 kg. Hoe zit dat dan met die calorieën?

Voeding of vulling?

Afvallen door calorieën te tellen is niet het beste advies. Het idee dat, zolang we meer calorieën verbranden dan we consumeren, we zullen afvallen IS GEWOON volkomen fout. De leugen is dat het verliezen van gewicht alleen te maken zou hebben met deze energiebalans van calorieën in / calorieën uit. Gewoon minder eten en meer te bewegen is de mantra die we horen van de voedingsindustrie en overheidsinstellingen. Het draait allemaal om matiging. En werkt dat?

De waarheid is dat je verschil moet maken tussen goede en slechte calorieën. En dat is omdat je metabolisme meer is dan een eenvoudige rekensom. We maken daarom verschil tussen voeding en vulling.

Het voedsel dat we eten stuurt onze fysische processen, dat is een complex adaptief systeem dat direct in gang gezet wordt bij elke hap. Elke hap heeft invloed op de balans van je hormonen, de chemie in je hersenen en je verbranding (metabolisme). Suiker calorieën bijvoorbeeld veroorzaken vetopslag en hongerpieken. Eiwit en vet calorieën bevorderen vetverbranding en zijn bouwstenen voor ons lichaam.

Wat dus belangrijk is, is de kwaliteit van de calorieën. Wat zijn hoogwaardige calorieën? Calorieën uit volwaardige voeding – vers voedsel, uit de natuur en bereid zoals grootmoeder het maakte. Goede kwaliteit eiwit: gras gevoede dierlijke producten, biologische eieren, biologische kip, kleine wilde (diepzee gevangen) vis, geweekte noten en zaden . Goede koolhydraten uit helder gekleurde groene groenten, hoe helderder hoe beter (met deze koolhydraten kun je gerust een eetbui krijgen!). Vruchten zoals bijvoorbeeld wilde bessen, appels en kiwi’s. En extreem goede voeding zoals bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, chia en hennep zaden. Goede vetten uit avocado, roomboter van gras gevoede koeien, extra vergine olijfolie (let op de herkomst en zodra er een ingrediëntenlijst op staat is het een gemengde olie, laat die maar staan), geweekte noten en zaden, extra vierge kokosolie en omega-3 vetten uit vis.