Waarom je Tilapia moet laten staan?

Gekweekte vis - Tilapia

1. Inleiding

Tilapia is een bekende vissoort geworden tegenwoordig hier in Nederland en daarbuiten. De vis is goedkoop, smaakt niet naar “vis” (uhhh?), heeft geen graat en je koopt het zonder vel. Je kunt het niet verknoeien door het te lang te koken of bakken, dat wel een probleem is bij veel andere vissoorten.

Zo, en dan nu de nadelen: de tilapia die we eten is bijna een geheel gekweekte vis , wat betekent dat het bijna onmogelijk is om wilde tilapia vinden in een supermarkt of op het menu in een restaurant.

Hoe wordt deze vis gekweekt en wat eten ze en wat doet het met je gezondheid …

2. Ontsteking

Tilapia kweken gebeurt meestal op industriële schaal, met duizenden vissen tegelijk wordt er elke dag geoogst. De voeding voor de Tilapia is niet natuurlijk – in het wild, zou de tilapia algen eten en meer plantaardig voedsel, maar de kwekerijen wordt de Tilapia vet gemest met  GGO-maïs en soja korrels.

De hoeveelheid gezonde visolie is in deze vissen bijna nihil, de belangrijkste reden waarom deze vis is zo goed voor ons zou zijn.

Recente studies hebben aangetoond dat gekweekte Tilapia juist meer ontstekingen veroorzaken dan voorkomen.

Gekweekte tilapia is altijd een populaire vis geweest, niet alleen omdat het op grote schaal beschikbaar is, maar ook omdat het heel voordelig is. Maar voordat je je voorraad Tilapia gaat aanvullen is het beter meer weten over de correlatie met ontstekingen in ons lichaam. Recente studies hebben aangetoond dat het eten van Tilapia ontstekingen kan geven of verergeren die kunnen leiden tot hart-en vaatziekten, artritis, astma en een hoop andere ernstige gezondheidsproblemen kan verergeren. Mensen die hun gezondheid willen vergroten door het eten van meer vis zodat ze hun dosis omega-3-vetzuren binnen krijgen en het risico op hartaanvallen willen verminderen moeten juist geen tilapia eten. In feite, hebben wetenschappers vastgesteld, is het ontstekingsbevorderende potentieel van tilapia veel groter dan die van een hamburger of spek!

3. kankerverwekkende stoffen

Deze kweekvis heeft minstens 10 keer meer kankerverwekkende organische verontreinigingen in vergelijking met de wilde variëteit.

Kip afval in visvoer?

Dit kan worden toegeschreven aan het voer dat wordt gebruikt voor gekweekte vis. Als je wist wat in het voer van gekweekte vis gaat, zou je gruwelen. Blijkbaar worden kippen uitwerpselen gebruikt als een van de belangrijkste ingrediënten voor gekweekte vis. Niet alleen dat, maar ook het gebruik van varkens- en eenden- afval voor deze viskwekerijen is een veel voorkomende situatie.

4. Pesticides and Antibiotica

In gekweekte vis worden hoge concentraties antibiotica en pesticides gevonden.

Hoe komt het dat deze gekweekte vis antibiotica bevat? De overbevolkte visvijvers en de omstandigheden waarin de Tilapia in leven wordt gehouden, zorgt ervoor dat de vissen gevoelig zijn voor diverse ziekten. De overvolle vijvers en omstandigheden in de kwekerij maken de vissen ziekte gevoelig. Om de vis in leven te houden geeft de kweker de vis antibiotica om ziekten af te wenden. De gekweekte vis wordt daarnaast ook behandeld met een pesticide om zeeluis te bestrijden. De pesticides die gebruikt worden om de Tilapia te behandelen zijn zo dodelijk dat deze zelfs wilde zalm doden die per ongelijk aan dit gif zijn bloot gesteld. Deze pesticides worden uiteindelijk in zee geloosd waar ze in de lichamen en systemen van ander zeeleven en levende organismen terecht komen.

5. Slechte verhouding tussen Omega-3 en Omega-6

Gekweekte vis heeft ook een lagere voedingswaarde en minder gezonde voedingsstoffen.

Velen van ons consumeren vis, in de hoop het essentiele omega-3 vetzuur binnen te krijgen met de voordelen die deze met zich meebrengt. Maar wist je dat de omega-3-vetzuren die gevonden worden in gekweekte vis minder geschikt is voor ons lichaam in vergelijking met wild gevangen vis? Bovendien heeft gekweekte vis ook een lagere eiwit gehalte. Daarnaast, omdat de vis in een klein bassin gehouden wordt, hebben ze de neiging om vetter te zijn waardoor er een hogere concentratie van omega-6 vetzuren in deze vis zit. Het probleem van teveel omega-6 vetzuren is dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken in ons lichaam met als gevolg onbalans en ziekworden.

6. Hoog dioxinegehalte

Het dioxinegehalte is 11 keer hoger in deze gekweekte vis in vergelijking met wilde vis.

Dioxine is een zeer giftige chemische stof  die kan bijdragen aan het ontstaan van kanker en andere vage klachten en/of complicaties. Het probleem met dioxine is dat zodra het ons systeem binnenkomt, het zeer lang kan duren voordat het lichaam weer uit is. Het kan er ongeveer 7 tot 11 jaar over doen voordat het weer uit het lichaam is.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om deze vissoort niet meer te eten. Het gaat hier nu over Tilapia, maar alle andere op deze wijze gekweekte vissoorten worden om deze redenen ook af geraden. Het is belangrijk te weten waar de vis vandaan komt en hoe het is gevoerd. Het is de moeite van het uitzoeken waard.

artikel Wakker Dier